Bivirkninger af mangan kosttilskud

Mangan er et spormineral, hvilket betyder, at meget små mængder er nødvendige for at opretholde en sund krop. Flere biologiske processer kræver mangan inklusive blodkoagulation, kønshormonproduktion og bindevæv og knogledannelse. Hvis mangan tages i meget små doser, er det generelt sikkert, selv om nogle milde bivirkninger kan resultere. Doser af mangan større end 11 milligram pr. Dag kan imidlertid forårsage meget alvorlige bivirkninger. På grund af denne fare bør mangan kosttilskud kun tages under lægekontrol.

Store doser mangan kan forårsage alvorlige neurologiske bivirkninger, som ofte ligner symptomerne på Parkinsons sygdom. Muskel tremor er en af ​​de vigtigste bivirkninger af mangan toksicitet. Yderligere mulige bivirkninger omfatter stivhed eller stivhed i muskler, tab af balance eller koordinering og vanskeligt at starte eller fuldføre bevægelser, en tilstand kendt som bradykinesi. Mindre sandsynlige bivirkninger omfatter træthed, bøjet kropsholdning, taleproblemer, sværhedsbesvær og seksuel dysfunktion. Linus Pauling Institute rapporterer, at børn, der udsættes for højt indhold af mangan, har negative virkninger på hjernens funktion og adfærd.

I sjældne tilfælde kan en person opleve en alvorlig allergisk reaktion på mangan. Symptomerne på en allergisk reaktion omfatter kløe, udslæt eller elveblest. Alvorlige reaktioner kan forårsage hævelse af ansigt, læber, tunge og hals, hvilket kan føre til vejrtrækningsbesvær, hvæsen og hoste. Hvis du eller nogen du kender, oplever disse symptomer, skal du straks kontakte nødhjælpstjenester.

Hvis du tager medicin, er der en chance for, at mangan kan interagere med dem. Tal med din læge, før du tager mangan, især hvis du tager antacida, afføringsmidler, antibiotika eller blodtrykssænkende medicin reserpine. University of Maryland Medical Center rapporterer, at disse stoffer kan forhindre absorption af mangan. Antipsykotiske lægemidler kan intensivere og andre mangan bivirkninger du oplever.

Mennesker med kroniske leverforhold, såsom cirrhosis, fjerner mangan fra blodet meget langsommere end folk med sunde lever. Som følge heraf kan mennesker med leverproblemer opleve bivirkninger efter at have taget mangandoser mindre end 11 gram pr. Dag. Mennesker med anæmi forårsaget af jernmangel absorberer mere mangan fra mad end raske mennesker, hvilket betyder, at de også kan opleve bivirkninger fra mindre doser af mangan.

Neurologiske bivirkninger

Allergisk reaktion

Interaktioner med medicin

Yderligere forsigtighedsregler