Regler for donation af plasma

Ligesom andre former for bloddonation kan en plasma donation bevise livreddende for andre. Plasma er den flydende del af dit blod. Det indeholder mange vigtige proteiner, der hjælper med at bekæmpe infektioner og sætte blodet i stand til at størkne. Men før man går hen til en lokal donationsfacilitet, er der nogle regler om adgang til at overveje. Alder, vægt og generelle sundhedskrav skal opfyldes for din sikkerhed. Du vil også blive spurgt om dine medicinske forhold, medicin, nylige aktiviteter og datoen for din sidste donation for at bestemme din støtteberettigelse.

Vægt og alder

U.S. Food and Drug Administration regulerer indsamlingen af ​​blod og dets komponenter – herunder plasma. Generelle krav til plasmadonation ligner dem for andre typer bloddonationer. Din størrelse bestemmer mængden af ​​blod i din krop, så du skal veje mindst 110 pund for sikkert at donere den normale mængde plasma, der indsamles under en donation. Donorer skal også være gamle nok til at acceptere donationen. I de fleste stater er den mindste alder 17. Imidlertid kan yngre donorer accepteres med forældres samtykke. De fleste plasma donationscentre har ikke en øvre aldersgrænse for donorer.

Generel sundhed

FDA kræver, at plasma donorer undersøges af en læge ved deres første donation og årligt derefter. På donationsdagen skal du føle dig godt uden tegn på infektion, som feber, hoste eller problemer med vejrtrækning. Din temperatur, blodtryk og puls skal også være normale. Dit blod vil blive testet før donationen for at være sikker på, at du har tilstrækkelige proteiner og røde blodlegemer. Nogle donationscentre kan bede dig om at følge en kost, der indeholder en tilstrækkelig mængde protein, hvis du er en regelmæssig plasmadonor – for at sikre, at du ikke bliver deficient.

Medicinske Betingelser

Dit plasma vil blive testet efter hver donation for at være sikker på, at du ikke har nogen infektioner, som kan overføres gennem dit blod, som hiv og viral hepatitis. Du vil også blive spørgsmålstegn ved din rejsehistorie og livsstil for at afgøre, om du risikerer at bære visse infektioner, der kan overføres til andre via dit plasma. Dine svar på dette spørgsmål kan påvirke din ret til at donere. Visse medicinske tilstande, såsom hjertesygdomme, diabetes og astma, kan også påvirke din berettigelse.

Medicin og vacciner

De fleste lægemidler forhindrer dig ikke i at donere plasma. Der er dog nogle undtagelser, som f.eks. Receptpligtige blodfortyndere og insulin, der kan forhindre dig i at donere. Du vil blive bedt om at oplyse alle dine nuværende medicin, så blodcenterpersonalet kan afgøre, om du er berettiget til at donere. En nylig vaccination kan også gøre dig uigenkaldelig i en periode, men vil ikke diskvalificere dig permanent.

Frekvens og andre overvejelser

Ifølge FDA-reglerne kan du donere plasma op til to gange om ugen – men ikke 2 dage i træk. Det amerikanske Røde Kors har forskellige bestemmelser, der siger, at du kan donere plasma hver 28. dag, op til 13 gange om året. Tjek med dit donationscenter vedrørende dets krav til hyppigheden af ​​plasmadonation. Plasmadonationer kan forekomme hyppigere end donationer af fuldblod, fordi din krop er i stand til at erstatte plasma hurtigere end blodceller.