Omega-3 fedtsyrer og jordnødder

Omega-3 fedtsyrer er en type hjerte-sundt flerumættet fedt, kaldet “PUFA”. Disse gavnlige fedtstoffer giver fordele for dit helbred, især deres virkning på at forbedre hjertesundheden. Du kan få omega-3 fedtsyrer i din kost ved at spise en række nødder, herunder jordnødder. Da jordnødder giver en minimal mængde omega-3’er, bør de ikke være din eneste kilde til dette gavnlige fedt. Nyd andre nødder, såsom valnødder, der har et højere indhold af omega-3.

Om Omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er essentielle fedtstoffer, hvilket betyder at du ikke kan gøre dem i din krop, så du skal forbruge dem gennem fødevarer eller kosttilskud. Disse fedtsyrer er langkædede, mere end 12 carbonatomer og har den første dobbeltbinding på det tredje kulstof, hvor “3” kommer fra i navnet. Fedt fisk og fiskeolie giver docosahexaensyre og eicosapentaensyre, mens nødder, såsom jordnødder og visse plantefødevarer tilbyder alfa-linolensyre. Din krop konverterer ALA til DHA og EPA, selv om konvertering kan være ufuldstændig, og du kan ikke have de samme fordele som indtagelse af DHA og EPA direkte.

Antal

Forskning har endnu ikke konkluderet, hvor meget omega-3 fedtsyrer skal indtages hver dag, men anbefalinger er ca. 160 mg i din daglige kost. Ifølge University of Maryland kan du sikkert indtage op til 3 g dagligt fra kosttilskud, da for meget kan føre til blødning.

Omega-3’er i jordnødder

De fleste nødder giver nogle omega-3 fedtsyrer. Jordnødder har ca. 4 g af totale PUFA pr. 1 oz. Servering, kun et spor af hvilke er omega-3 fedtsyrer. Hvis du ønsker at øge din omega-3 indtagelse gennem jordnødder, skal du tilføje noget jordnøddesmør til din kost. Visse typer jordnøddesmør tilsættes omega-3 fedtsyrer til dem, hvilket giver mere end 32 mg kombineret EPA og DHA pr. 2 elsk. betjener.

Fordele

Omega-3 fedtsyrer fra jordnødder eller andre fødevarer er yderst gavnlige for dit hjerte. Disse “gode” fedtstoffer hjælper med at forbedre kolesteroltalet, sænke blodtrykket og reducere inflammation, og dermed reducere din samlede risiko for hjertesygdomme, rapporterer University of Maryland. Da omega-3 fedtsyrer har sådanne gavnlige virkninger ved at sænke betændelsen, kan det med at få din daglige dosis omega-3’er reducere effekterne af arthritis, reducere smerte og ømhed. At have utilstrækkelige omega-3’er i din kost kan øge risikoen for depression, da disse fedtstoffer er afgørende for normal neurologisk funktion ved at hjælpe nervecellerne med at kommunikere.