Pebermynte olie & hud

Pebermynte er medlem af mintfamilien, en stor gruppe planter, der er blevet brugt i tusinder af år for deres gavnlige egenskaber. Pebermynteolie bruges i vid udstrækning i kommercielle produkter som tandpasta og massageolier. Menthol, en vigtig bestanddel af pebermynteolie, anvendes almindeligvis i decongestantsalver og inhalanter. Pebermynteolie er værdsat i hudpleje for dets antibakterielle egenskaber.

Pebermynte

Pebermynteplanten, Mentha piperita, er en indfødt plante i Europa og Nordamerika. Pebermynte, der vokser til ca. 3 meter høj, har mørkegrønne blade. Mintplanter er blevet brugt af egypterne, grækerne og romerne for deres medicinske egenskaber. Bladene og stilkene af pebermynte indeholder mentol, en flygtig olie. Pebermynte te hjælper med at lindre en forstyrret mave og forbedrer fordøjelsen, og det siges at hjælpe med at lindre spændinger hovedpine.

Hovedpine

Ifølge University of Maryland Medical Center kan det medføre en lille mængde pebermynteolie på templerne og panden bidrage til at reducere spændingshovedpine. For at bruge pebermynteolie til hovedpine skal man først blande en del af pebermynteolie til 9 dele ethanol eller alkoholfri alkohol. Vask blandingen på panden og lad den fordampe. Stop med at bruge olien straks, hvis du udvikler rødme eller smerte.

Hudirritationer og kløe

Pebermynteolie har en svag følelsesløshed på huden, hvilket kan være, hvorfor det hjælper med at reducere hudirritationer, hvad enten det er forårsaget af giftemplantat og andre giftige planter eller insektbid. Pebermynteolie bruges generelt ikke direkte på huden, fordi det ligesom alle æteriske olier er stærkt koncentreret og derfor altid skal fortyndes før brug. University of Minnesota anbefaler at fortynde æteriske olier i en bærerolie, så de ikke er større end en koncentration på 3 til 5 procent. Err på forsigtighedssiden, når du bruger æteriske olier. Pebermynteolie kan også bruges i creme eller salveform op til fire gange om dagen.

At lave massageolier

Du kan lave pebermynte massageolie ved at tilføje et par dråber pebermynte æterisk olie til en bærer olie. Fælles olier, der anvendes som bærer eller base til massageolier, omfatter sød mandelolie, jojobaolie og druemusolie. Du kan også tilføje noget vitamin E olie til blandingen. Den type bærerolie du vælger, er et spørgsmål om personlig præference. Til massageolier anbefales en koncentration på 1 procent, hvilket svarer til 1 dråbe pebermynte æterisk olie til hver teskefragt af bærerolie.

Sikkerhedsproblemer

Mens det generelt er sikkert at bruge pebermynteolie i små mængder, kan nogle mennesker have en allergisk reaktion eller kontaktfølsomhed over for det. Hudreaktioner kan omfatte mild kløe og rødme fra udsættelse for små doser af olien til ekstreme reaktioner. Nekrose eller hudskader kan forekomme med store doser mentol. Du kan foretage en patch test for at finde ud af, om du er følsom over for pebermynteolie ved at blande æterisk olie i en bærerolie med to gange den koncentration, du har til hensigt at bruge den. Påfør en lille mængde af denne testolie til underarmen og dækk den med en bandage i to dage.