Normal iltmætning for børn

Oxygenmætning er en klinisk måling, der bestemmer, hvilken procentdel af en patients røde blodlegemer er mættet med ilt efter passage gennem lungerne. Det er et resultat, der ikke alene afspejler, hvor godt en patients lunger virker, men også hvor effektivt ilt leveres til alle dele af kroppen. I et sundt barnluftrum vil luftmængden være mellem 96 og 98 procent. Faldende iltmætningsniveauer vedrører læger og kan kræve intervention.

Betydning

Oxygenmætning er en nøjagtig måling, som afspejler flere aspekter af et barns hjerte-kar-sundhed. Overvågning af procenten af ​​røde blodlegemer, der er mættet med ilt, fortæller en læge, hvor godt et barn trækker vejret, hvor effektivt oksygenet bliver fordelt til kroppen, og hvor godt iltet er losset fra røde blodlegemer på bestemmelsesstedet. En forstyrrelse i nogen af ​​disse processer vil reducere barnets iltmætning og kan nødvendiggøre terapeutisk indblanding.

Fungere

Oxygenmætning sensing i et sundt barn luftrum luft vil afsløre en mætningsgrad mellem 96 og 98 procent. Dette er også det normale område for en sund voksen. En forstyrrelse i iltmetabolismen kan medføre, at mætningsniveauerne falder til under 95 procent, hvorefter en læge kan bestille intervention. Mætningsniveauer, der falder under 90 procent, kræver ofte iltbehandling, hvor højere end normale mængder ilt leveres direkte ind i barnets næse.

typer

Oxygenmætningen måles typisk med et pulsoximeter. Dette er et smertefrit klip, der kan fastgøres til barnet på enten en finger, tå eller endog øremærke. Det skinner et rødt lys gennem det følte område og registrerer omfanget af iltmætning i blodet i den pågældende region. Denne ikke-invasive måling er ofte tilstrækkelig til overvågningsformål, men i mere følsomme tilfælde kan læger trække arterielt blod fra barnet for direkte at måle oxygenniveauer.

Fordele

Konstant overvågning af iltmætning er almindelig under hospitalsophold og hjemme for børn med kroniske lungesygdomme, såsom cystisk fibrose. Da måling er enkel, smertefri og omkostningseffektiv, er det en meget effektiv metode til at fange en ændring i iltforsyningen, før der opstår alvorlige konsekvenser. Home-brug puls oximetre er bredt tilgængelige til hjemmet overvågning af iltmætning niveauer både i ro og under træning.

Advarsel

På et hospital registreres faldende iltniveauer straks og korrigeres i ekstreme situationer med iltbehandling. Hvis du overvåger dit risiko hos barn i hjemmet, og du opdager et fald i iltniveauet, skal du straks kontakte din læge. Effektiv korrektion af lave iltniveauer kan bidrage til at forhindre langsigtede konsekvenser og lade dit barn lede et sundere liv.