Skal du spise valnødder eller mandler til omega-3?

Omega-3 fedtstoffer er en type flerumættet fedtsyre. Der er tre typer af omega-3 fedtsyrer: alfa-linolsyre (ALA), eicosapentansyre (EPA) og docosahexansyre (DHA). ALA betegnes som et væsentligt fedt, fordi det ikke kan syntetiseres af kroppen og skal indhentes fra kosten. Rige kilder til ALA er nødder og frø og deres olier. De andre omega-3’er, EPA og DHA findes både i fede fisk og skaldyr.

Omega-3 Basics

Dietary guidelines anbefalinger foreslår et dagligt indtag på 1,1 gram ALA for kvinder og 1,6 gram for mænd. Omega-3’er bør indarbejdes i en sund kost, da de kan hjælpe med at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Valnødder Vs. mandler

Per 1 ounce servering indeholder valnødder ca. 13 gram flerumættede fedtsyrer, og af dem er 2,5 gram omega-3’er. Mandler indeholder kun 3,5 gram flerumættet fedt pr. 1 ounce servering, og ingen er en omega-3 fedtsyre. Derfor er valnødder mellem valnødder og mandler det bedre valg til at opnå omega-3’er. Andre kilder til omega-3 er fedtfisk, hørfrø, chia, græskarfrø, sojabønne og rapsolier og omega-3-berigede æg.