Navle piercinger & keloid ardannelse

Piercinger i almindelighed, og navle piercinger i særdeleshed, er ved at vinde popularitet i vestlige samfund. En gennemboret navle, især populær hos unge kvinder, kan være en visuelt behagelig måde at vise en flad mave på eller for at fejre en særlig livshændelse eller oplevelse. Men navle piercinger – ligesom andre piercinger – kan udvikle keloid ardannelse hos modtagelige individer.

Navel Piercing

En undersøgelse i “British Medical Journal”, der blev offentliggjort i juni 2008, viste, at en ud af 10 engelske voksne havde en piercing på et andet sted end ørepinden. Kvinder blev fundet mere tilbøjelige end mænd til at have en piercing – og en tredjedel af de engelske voksne, der havde piercinger på andre steder end øreplager rapporterede at have navle piercing. En navle piercing er typisk placeret gennem hudens flap direkte over navlen, med et buet smykke, der passerer gennem piercing og sidder både over og over navlen.

keloider

Keloider er hævede hudområder forårsaget af overvævning af arvæv. En række hudskader kan forårsage keloider at danne – nogle af de mest almindelige årsager til keloider omfatter forbrændinger, vandkopper, acne, sår, kirurgiske indsnit, vaccinationer og piercinger. Du kan have en genetisk disposition for keloider, som ofte observeres at køre i familien. Derudover er keloider generelt mere almindelige blandt yngre kvinder og personer af afrikansk kulturarv.

Keloidbehandlingsmuligheder

Hvis du har navle piercing og en keloid ar formularer, er der flere behandlingsmuligheder. Keloider kan dog løse og forsvinde uden behandling. Typiske behandlinger for keloider omfatter frysning, tryk, injektioner af kortikosteroider, laserbehandling, stråling eller kirurgisk fjernelse. Keloid-fjernelse kan ikke være permanent effektiv, og faktisk fjerner kirurgisk keloidfjernelse risikoen for muligvis at forårsage et større keloidært ar.

Ekspertindsigt

Skrivning i “Den Europæiske Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology” juni 2010 nummer, Nicolas Kruger rapporterer en stigning i antallet af gravide kvinder med body piercings set i de sidste 20 år. Kruger rapporterer, at navle piercinger kan forårsage stregmærker under graviditeten, da området omkring navlen og maven spredes. Det betyder, at kvinder kan være mere tilbøjelige til at udvikle keloid ar under graviditeten. Af denne grund vælger mange kvinder at fjerne pierced navel smykker under graviditeten.

Forebyggelse / Solution

Øv dig grundig efterbehandling af din navle piercing for at reducere risikoen for infektion, rive eller ardannelse. Rens din navle piercing en eller to gange om dagen, ved hjælp af antibakterielle sæbe. Sørg for, at dine hænder er rene, når du håndterer din piercing eller smykker. Et særligt problem med navle piercinger er tøjets evne til at snag og irritere piercing – dette kan føre til irritation eller ardannelse. Hold tøjlængder og bælter væk fra dit navle piercingsted i helbredelsesperioden for at reducere sandsynligheden for keloidærrdannelse.