Maveirritation fra aspirin

Det er nemt ikke at tænke to gange om at poppe et par aspirin til smertelindring, fordi det er sådan en gammel, velkendt medicin. Selv om mange mennesker kan tage aspirin uden problemer, har stoffet visse risici, og det er ikke for alle – især hvis du har gastrointestinale helbredsproblemer. Da daglig aspirinbehandling fortsætter med at skaffe opmærksomhed, er det vigtigt at tale med din læge, før du lægger dette lægemiddel i din rutine for at begrænse risikoen for maveproblemer.

Virkninger på maven

Aspirin kan forårsage en række mulige bivirkninger, men størstedelen af ​​dem er relateret til mave og mave-tarmsystemet. Det tilhører en gruppe lægemidler kaldet ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler. Alle NSAIDS kan forårsage skade på maven. Nogle af symptomerne på GI-nød forbundet med aspirin omfatter kvalme, halsbrand, mavesmerter og selv opkastning.

Maveblødning

En af de største bekymringer, når du tager aspirin, især hvis du laver det regelmæssigt, er risikoen for maveblødning. Resultater fra forskning offentliggjort i februar 2011 i tidsskriftet “Cirkulation” afslørede, at personer, der bruger daglig dosis med acetylsalicylsyre, havde næsten dobbelt så stor risiko for maveblødning, som dem, der ikke tog stoffet. Risikoen var endnu større – tre til fire gange højere – hos patienter, der tog både aspirin og clopidogrel (Plavix), et lægemiddel ordineret for at forhindre blodpropper.

Peptiske ulcera

Aspirin kan også bidrage til dannelsen af ​​mavesår. Disse er sår, der udvikler sig i maven eller den første del af tyndtarmen kaldes duodenum. Sår kan forårsage betydelig irritation af GI og ubehag, med mavesmerter som det mest almindelige symptom. Kvalme, opkastning, oppustethed og tab af appetit er også mulige effekter. Nogle af disse symptomer – herunder kvalme og mavesmerter – kan også være tegn på en akut aspirin overdosis, som kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Forholdsregler

Du bør altid tage aspirin med mælk eller mad for at reducere mulig irritation i maven. Din nuværende sundhedstilstand kan sætte dig i højere risiko for maveproblemer. Hvis du allerede har visse GI-forhold, kan du muligvis ikke tage denne medicin. Gigt, astma og anæmi er andre sundhedsmæssige problemer, der kan gøre aspirin usikre for dig. Alkoholbrug kan øge dine chancer for at udvikle maveblødning også. Visse medicin, såsom warfarin, kan også øge den blødende risiko, så tal med din læge eller apotek før du tager aspirin.