Forholdet mellem l-tyrosin og dopamin

Mange af kemikalierne i din krop er skabt gennem det, der kaldes en biologisk vej. En vej kræver først et forstadiemolekyle, normalt fra kosten. Derefter ændres den gradvis af en række enzymer, indtil den når et slutmolekyle, der kan anvendes af levende organismer. På denne måde kan tyrosin ændres til at blive dopamin i din hjerne.

Funktioner af Tyrosine

Tyrosin er en type aminosyre. Der er 20 aminosyrer i alt, men ca. 9 af dem kan ikke fremstilles af din krop og skal indhentes gennem din kost. Disse er kendt som essentielle aminosyrer. Ifølge University of Maryland Medical Center er tyrosin en af ​​de ikke-essentielle aminosyrer. Selv om det kan findes i proteinrige fødevarer som fjerkræ, skaldyr, nødder, mejeri og frø, syntetiseres det også fra aminosyre phenylalaninen i din krop. Det kaldes undertiden L-tyrosin, fordi aminosyrer på jorden har tendens til at være “venstrehåndede” end at vende mod højre, hvilket beskriver måden sidekæden på aminosyrer står overfor.

Funktion af tyrosin

Tyrosin er involveret i syntese af dopamin, en vigtig neurotransmitter – et kemikalie, der transmitterer signaler mellem neuroner – involveret i dine motorfunktioner og humør. Det er et molekyle, der hjælper med opmærksomhed og læring, aktiveret som reaktion på humor, social interaktion og mad. Dopamin påvirker også din evne til at føle glæde og smerte. Det har dog også en mørk side: dopaminniveauer øges med stoffer som heroin, alkohol, kokain, nikotin og amfetamin, ifølge en rapport fra Florida International University.

Omdannelse til dopamin

Tyrosin metaboliseres direkte til dopamin gennem en særlig vej i cellerne. Dette opnås gennem enzymet kendt som tyrosinhydroxylase. Et enzym er et protein, der letter en kemisk reaktion. I dette tilfælde er tyrosinhydroxylase et jernholdigt enzym, der overfører oxygen fra luften til tyrosinmolekylet.

Fordel ved L-Dopa

Tyrosinhydroxylase katalyserer omdannelsen af ​​L-tyrosin til et mellemliggende molekyle kendt som L-dopa. For at opnå denne opgave behøver tyrosinhydroxylase en cofactor – en ikke-proteinkemisk forbindelse, der er bundet til proteinet for at lette den biologiske aktivitet. L-dopa er en organisk forbindelse, der ligner i sammensætning til tyrosin. Det kan også isoleres og anvendes til behandling af forskellige sygdomme som Parkinsons sygdom.

Betydningen af ​​dopamin

Dopamin katalyseres endelig gennem et andet enzym, der frigiver kuldioxid fra L-dopa. Dopamin er en type catecholamin – i det væsentlige et “kamp eller fly” hormon frigivet af binyren som reaktion på stress. Noradrenalin og adrenalin er mediekatecholamin, hvor begge dopamin kan bruges til at syntetisere.